Food Not Bombs

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011


Πηγή βασικού κειμένου : Earth First! Journal 30th Anniversary vol. I

Το συγκεκριμένο κείμενο είναι γραμμένο από τον Keith McHenry και μεταφρασμένο από το Ferae Naturae. Ο Keith McHenry βοήθησε στο να ξεκινήσει το Food Not Bombs στην Μασαχουσέτη το 1980. Συνελήφθη με την πρόφαση πως «έκανε μια πολιτική δήλωση» [for making a political statement] στο Σαν Φρανσίσκο, περνώντας πάνω από 500 βραδιές στην φυλακή, και αντιμετώπισε 25 χρόνια σε ισόβια κάθειρξη. Έχει συγγράψει το βιβλίο «Food Not Bombs» καθώς και το «Cooking For Peace». Συνεχίζει να είναι εθελοντής για το Food Not Bombs παγκοσμίως.


Το Food Not Bombs (FNB) ξεκίνησε με την διαπίστωση ότι με πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους που πεινάνε κάθε μέρα, είναι εξωφρενικό η κυβέρνηση των Η.Π.Α να ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια για τον πόλεμο. Το FNB μοιράζει δωρεάν vegan και χορτοφαγικά γεύματα στους πεινασμένους σε πάνω από 1.000 πόλεις σε όλο τον κόσμο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο, την πείνα και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Εθελοντές οργανώνουν προσπάθειες παροχής βοήθειας και φαγητού στους επιζώντες από φυσικές καταστροφές, καθώς και σε ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας της οικονομικής και πολιτικής κρίσης. Επίσης, εθελοντές προσφέρουν φαγητό στις οικογένειες των απεργών εργαζομένων και των ανθρώπων που συμμετέχουν σε καταλήψεις, πορείες και σε διαμαρτυρίες στις πόλεις με σκηνές.

Η πρώτη ομάδα δημιουργήθηκε στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης το 1980 από οχτώ ακτιβιστές εναντίον της πυρηνικής ενέργειας. Ένας φίλος της ομάδας είχε συλληφθεί στην προσπάθεια κατάληψης στις 24 Μαΐου για να κλείσουν τον σταθμό πυρηνικής ενέργειας Seabrook στο Νέο Χάμσαϊρ. Η συγγενική του ομάδα οργάνωσε πωλήσεις γλυκών για το μάζεμα χρημάτων για την νομική του υποστήριξη. Αφού έφτιαξαν μια αφίσα που έγραφε, «Θα είναι μια πολύ ωραία μέρα όταν τα σχολεία μας πάρουν τα λεφτά που χρειάζονται και η Πολεμική Αεροπορία θα χρειαστεί να οργανώσει πωλήσεις γλυκών για να αγοράσει ένα βομβαρδιστικό αεροπλάνο», αγόρασαν στρατιωτικές στολές και ξεκίνησαν να πουλάνε τα γλυκά τους με την αφίσα ακουμπισμένη στο τραπέζι τους. Αυτό το θέατρο του δρόμου προσέλκυσε ένα αυτάρεσκο κοινό, προτείνοντας την δημιουργία του Food Not Bombs.

Το FNB δεν είναι φιλανθρωπική οργάνωση. Είναι ένα παγκόσμιο εθελοντικό κίνημα αφοσιωμένο στην μη-βίαιη άμεση δράση. Κάθε ομάδα μαζεύει φαγητό που σε άλλες περιπτώσεις θα πετιόταν και φτιάχνει φρέσκα vegan γεύματα που μοιράζονται στους δρόμους στον καθένα χωρίς περιορισμούς. Εθελοντές του τμήματος του Σαν Φρανσίσκο έχουν συλληφθεί πάνω από 1.000 φορές για το «έγκλημα», όπως ισχυρίζεται η αστυνομία, της έκφρασης πολιτικής δήλωσης με το να μοιράζουν γεύματα στους πεινασμένους. Η αστυνομία έχει συλλάβει εθελοντές σε αρκετές ακόμα πόλεις των Η.Π.Α επειδή ταΐζουν τους πεινασμένους. Η Διεθνής Αμνηστία δηλώνει ότι θα «υιοθετήσει» αυτούς τους εθελοντές του FNB, οι οποίοι είναι φυλακισμένοι ως «κρατούμενοι συνείδησης», και θα εργαστεί για την άνευ όρων αποφυλάκισή τους. Η κυβέρνηση των Η.Π.Α δηλώνει ότι το FNB είναι μια «τρομοκρατική ομάδα», αν και το κίνημα είναι αφοσιωμένο στην μη-βίαιη κοινωνική αλλαγή. Σχεδόν 20 εθελοντές είναι κρατούμενοι σε φυλακές των Η.Π.Α υπό το πλαίσιο για σχεδιασμό τρομοκρατικών ενεργειών.

Εθελοντές τάισαν τα σωστικά συνεργεία στην Νέα Υόρκη την 9/11. Το FNB ξεκίνησε καταφύγια διάσωσης ζώων σε 24 πόλεις στην Σλοβακία, παρείχε φαγητό κατά την διάρκεια της Πορτοκαλί Επανάστασης (Orange Revolution) στην Ουκρανία, τάισε απεργούς εργαζομένους της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Νότια Κορέα, μοίρασε φαγητό σε διαμαρτυρίες εναντίον της παγκοσμιοποίησης και βοήθησε να οργανωθεί η προσπάθεια παροχής βοήθειας και φαγητού στους επιζώντες του τυφώνα Κατρίνα. Επίσης εθελοντές παρείχαν φαγητό στην κατασκήνωση βάσης της Earth First! (EF!) κατά την διάρκεια του Redwood Summer στην Βόρεια Καλιφόρνια, καθώς και κατά την διάρκεια δράσεων των Shoshone για να σταματήσουν την άντληση πόρων στο Dann Ranch στην Νεβάδα. Ομάδες του FNB παρείχαν γεύματα σε ακτιβιστές της ΕF! και σε Αβορίγινες που είχαν στόχο να σταματήσουν τα ορυχεία χρυσού στα δάση της Αυστραλίας. Άλλοι εθελοντές τάισαν διαδηλωτές σε δράσεις ενάντια στα ορυχεία στην Ισλανδία και ενάντια στις αποψιλώσεις δασών στην Τασμανία. [σ.τ.μ.: στο αρχικό κείμενο αναφέρεται ως old-growth clearcutting, όρος που δεν υπάρχει ακριβώς στα ελληνικά] Πολλές δράσεις διαρκούν μήνες, ακόμα και χρόνια, εξαιτίας της δυνατότητας του FNB να παρέχει μεγάλης διάρκειας υποστήριξη.

Το FNB έχει γνωρίσει σε πολλούς ανθρώπους τον ακτιβισμό και είναι συχνά η πρώτη δράση που παίρνουν μέρος πριν αφιερώσουν την ζωή τους στην υπεράσπιση της Γης, στον αγώνα για ειρήνη ή στην άμεση δράση για την απελευθέρωση των ζώων και των καταπιεσμένων ανθρώπων. Το FNB έχει επίσης γνωρίσει σε πολλούς την χρήση της ομοφωνίας για την λήψη αποφάσεων και την φιλοσοφία της αποκεντρωμένης, μη-ιεραρχικής οργάνωσης.

Μαζί με την ΕF!, το FNB δουλεύει σε συνεργασία με ομάδες όπως η The Leonard Peltier Defense Committee, η Farm Animal Rights Movement, η Anarchist Black Cross, η the Industrial Workers of the World (IWW), και η Anti-Racist Action (Αντί-ρατσιστική δράση). Το FNB συνεχίζει την τακτική της άμεσης δράσης για την δημιουργία ενός κόσμου ελεύθερου από την κυριαρχία, τον εξαναγκασμό και την βία.

Ο ιστότοπος του FNB παρέχει πληροφορίες για το πώς να βρεις το τοπικό τμήμα ή να ξεκινήσεις μια τοπική ομάδα, αν δεν υπάρχει ήδη μια στην κοινότητα σου. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε εδώ.

Κανένα σχόλιο