Λίγα λόγια για την Survival International

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Η οργάνωση Survival International είναι το κίνημα για την υπεράσπιση των ιθαγενών ανθρώπων. Ιδρύθηκε το 1969 ως αντίδραση στη γενοκτονία των ινδιάνων του Αμαζονίου και είναι η μόνη οργάνωση που εργάζεται για τα δικαιώματά τους παγκοσμίως και συνεργάζεται με εκατοντάδες κοινότητες φυλών και οργανώσεις, έχοντας γραφεία σε αρκετές χώρες.

Χρηματοδοτείται σχεδόν αποκλειστικά από τους περίπου 250.000 υποστηρικτές της και μερικούς οργανισμούς και δε δέχεται καθόλου κυβερνητικές ή εθνικές επιδοτήσεις, επειδή «οι κυβερνήσεις είναι οι κύριοι καταπατητές των δικαιωμάτων των ιθαγενών ανθρώπων», ούτε και από εταιρείες που «μπορεί να εκμεταλλεύονται και να κακομεταχειρίζονται τους ιθαγενείς».

Παρακάτω ακολουθούν κάποια αποσπάσματα από τη σελίδα της οργάνωσης, που δίνουν μια καλύτερη εικόνα του τι είναι και τι κάνει.

● ● ●

Γιατί υπάρχει η Survival International

Για να βοηθήσει τους ιθαγενείς να προστατεύσουν τις ζωές τους, τη γη τους και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εναντιώνεται στις ρατσιστικές στάσεις που ορίζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι ιθαγενείς, και προσπαθεί να σταματήσει τον παράνομο και άδικο τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζονται.

Εργάζεται για να αλλάξει τις ρατσιστικές συμπεριφορές απέναντι, και τις λανθασμένες αντιλήψεις για, τους ιθαγενείς ανθρώπους. Το όραμά της είναι να ενθαρρύνει την κατανόηση και το σεβασμό για τους ιθαγενείς και για τις επιλογές που κάνουν για το μέλλον τους.


● ● ●

Τι νομίζει για τους ιθαγενείς ανθρώπους

Θεωρεί πως γνωρίζουν τι είναι το καλύτερο γι' αυτούς, και πως έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν αν ζουν διαφορετικά.

Οι ιθαγενείς δεν είναι οπισθοδρομικοί, πρωτόγονοι ή της παλαιολιθικής εποχής. Έχουν ανεκτίμητη και μοναδική γνώση του περιβάλλοντός τους, συγκεκριμένα φυτών και ζώων. Οι περισσότερες από τις βασικές καλλιέργειες, που τρέφουν δισεκατομμύρια, αναπτύχθηκαν από ιθαγενείς. Πολλά από τα βασικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη «σύγχρονη» ιατρική προέρχονται από αυτούς.

Η επιβίωσή τους είναι σημαντική για όλη την ανθρωπότητα. Η ποικιλομορφία τους μας δείχνει πως εναλλακτικοί τρόποι ζωής μπορούν να είναι επιτυχείς. Μας δείχνουν τι πραγματικά μοιράζονται όλοι οι άνθρωποι, και πως είναι μια δίκαιη κοινωνική κατάσταση.

Η εξαφάνισή τους δεν είναι αναπόφευκτη.

Αναγνωρίζεται πως πολλές κοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων ιθαγενών, ενέχουν σκληρές πρακτικές που δεν βασίζονται στη συναίνεση. Δεν τις παραβλέπει. Κάποιες πρακτικές (π.χ. κλειτοριδεκτομές, βρεφοκτονίες) χρησιμοποιούνται για επιθέσεις στα δικαιώματα των ιθαγενών. Αυτό είναι λάθος: αυτές υπάρχουν επίσης και σε μη-φυλετικές κοινωνίες.


● ● ●

Ποιες είναι οι καθοδηγητικές αρχές της

Η αίσθηση των ανθρώπων σχετικά με την δική τους ευημερία είναι πιο σημαντική από το πολιτικό ή το οικονομικό όφελος.

«Αναπτυξιακά» προγράμματα που καταστρέφουν ανθρώπους δεν είναι «πρόοδος» και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτά.

Οι ιθαγενείς άνθρωποι προσφέρουν στο σημερινό κόσμο εναλλακτικές αξίες και τρόπους επιτυχούς διαβίωσης: η ποικιλία είναι σημαντική.

Όσο περισσότερο γίνονται κατανοητοί οι ιθαγενείς, τόσο περισσότερο θα χαίρουν σεβασμού και τόσο λιγότερο θα πέφτουν θύματα κακομεταχείρισης.

Η Survival International δεν προσπαθεί να «κρατήσει τους ανθρώπους όπως είναι», αλλά να εξασφαλίσει την επιβίωσή τους, ώστε να μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα το δικό τους μέλλον. Δεν μπορούν να το κάνουν αυτό χωρίς τη γη τους.

Η κοινή γνώμη είναι η μόνη αποτελεσματική δύναμη που μπορεί να φέρει μόνιμη αλλαγή. Γι' αυτό σκοπεύει να διευρύνει την οργάνωση και να χτιστεί ένα κίνημα το οποίο πραγματικά θα κάνει τη διαφορά, για γενιές.

Ποτέ δεν παραβλέπει τη βία, ή πρακτικές, όσο «παραδοσιακές» κι αν είναι, που δε βασίζονται στην ελεύθερη συγκατάβαση.


● ● ●

Το παρασκήνιο των αξιών της

Το κίνημα ενάντια στη δουλεία άλλαξε μόνιμα την αρχαία ιδέα πως η δουλεία ήταν και φυσική και καλή για όλους (συμπεριλαμβανομένων και των σκλάβων). Η οργάνωση, λοιπόν, σκοπεύει να κάνει το ίδιο και με τους ιθαγενείς ανθρώπους. Δεν υπόκεινται σε αλλαγές εξαιτίας μιας «αναπόφευκτης προόδου», αλλά είναι θύματα της εγκληματικής κλοπής της γης και των αποθεμάτων τους.

Η Διακήρυξη για τα Δικαιώματα των Αυτόχθονων Λαών πρέπει να είναι το ελάχιστο πρότυπο που θα επικυρώνεται παντού. Υπερασπίζεται το δικαιώμα των ιθαγενών ανθρώπων να τους ανήκει η γη τους. Χωρίς αυτό, τους αρνούνται όλα τα υπόλοιπα ανθρώπινα δικαιώματα επειδή δε θα μπορέσουν να επιβιώσουν.

Η αφοσίωσή της Survival International είναι κυρίως προς τους ιθαγενείς. Τους δίνει όποιες χρήσιμες πληροφορίες έχει: ποτέ δε συμφωνεί με απόρρητες συναντήσεις με κυβερνήσεις ή εταιρείες. Όταν της ζητείται να συμμετάσχει σε τέτοιες συναντήσεις, απαντά πως αν λάβει πληροφορίες που θα 'ναι ωφέλιμες για τους ιθαγενείς, τότε θα τους τις δώσει αμέσως.


● ● ●

Τι προβλήματα έχουν οι ιθαγενείς άνθρωποι

Βία: οι ιθαγενείς δέχονται ακόμα βίαιες επιθέσεις, που συχνά καταλήγουν σε θάνατο, ιδιαίτερα σε μέρη της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας. Η βία, συχνά αυτοπροκληθείσα, είναι επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα των εύπορων χωρών, οι οποίες έχουν σε μεγάλο βαθμό διώξει τους ιθαγενείς ανθρώπους τους (όπως ο Καναδάς και οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία).

Δουλεία: σε κάποιες περιοχές, οι ιθαγενείς κρατούνται ακόμα υπό μια μορφή δουλείας, που αποκαλείται «χρεοδουλεία» [debt-bondage], όπου εξαναγκάζονται να παράγουν πρώτες ύλες για να πληρώσουν ένα υποτιθέμενο χρέος προς έναν ξένο.

Ρατσισμός: η άποψη πως οι ιθαγενείς είναι «πρωτόγονοι» και δεν είναι σε θέση να κάνουν λογικές επιλογές για το ίδιο τους το μέλλον προέρχεται από μια αποικιακή, ρατσιστική ιδεολογία. Χρησιμοποιείται ακόμα για να δικαιολογήσει την εκμετάλλευσή τους.

Λεηλασία γης: οι ιθαγενείς είναι γενικά αυτάρκεις και εξαρτώνται από τη γη τους για να εξασφαλίσουν το φαγητό τους και να υποστηρίξουν τον τρόπο ζωής τους. Αυτή είναι και η ακρογωνιαία λίθος της ταυτότητάς τους. Αυτή λεηλατείται για «ανάπτυξη», όπως εξορύξεις, κατασκευή φραγμάτων, γεωργία, κτλ., καθώς επίσης και για προγράμματα «διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος».

Λεηλασία αποθεμάτων: ακόμα κι όταν δεν λεηλατείται η γη τους, τα αποθέματα της λεηλατούνται συχνά. Μπορεί να είναι αποθέματα ξυλείας ή μετάλλων.

Εξαναγκαστική πρόοδος: όλοι οι άνθρωποι αλλάζουν συνέχεια, αλλά οι αλλαγές που επιβάλλονται στους ιθαγενείς στο όνομα της «προόδου» έχουν ως αποτέλεσμα μια πολύ χαμηλότερης ποιότητας ζωή απ' ότι πριν, με αυξημένες ασθένειες, αυτοκτονίες, εγκλεισμούς, κατάχρηση ουσιών και εξαρτήσεις, κ.ο.κ. Οι αλλαγές πρέπει να γίνονται υπό τον έλεγχο των ίδιων των ανθρώπων.




Δεδομένων όλων αυτών θα προσπαθήσουμε, ως ιστολόγιο και ως distro, να στηρίξουμε την οργάνωση και να αναμεταδίδουμε ότι νεότερο υπάρχει σχετικά με αυτή και με τον αγώνα των ιθαγενών ανθρώπων ανά τον κόσμο να προστατέψουν και να διατηρήσουν τη ζωή τους όπως θέλουν, ενάντια στην επεκτατική δολοφονική λογική του πολιτισμού μας και την επιβολή της «προόδου».

Κανένα σχόλιο