Αρχειοθήκη ιστολογίου


Το post αυτό αποτελεί μετάφραση του τελευταίου report από την επιχείρηση της Sea Shepherd, «Infinite Patience» (μέρος της ευρύτερης επιχείρησής τους «Cove Guardians»), η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2011 στο Taiji της Ιαπωνίας. Για όσους θυμούνται, εκεί πραγματοποιείται κάθε χρόνο η σφαγή αμέτρητων δελφινιών στην οποία αναφέρεται και η πρόσφατη ταινία «Ο Όρμος».

Τα μέλη της Sea Shepherd, λοιπόν, αποφάσισαν να πάνε στο Taiji μέχρι να σταματήσει αυτή η σφαγή. Η παρουσία τους εκεί αλλά και το ακτιβιστικό παρελθόν στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν προκαλέσει και προκαλούν αρκετά προβλήματα και εμποδία, τόσο στους σφαγείς όσο και στις τοπικές αρχές. Έχουν τοποθετηθεί δίκτυα γύρω από τον τόπο σφαγής, έχουν τοποθετηθεί πανιά ώστε να μην μπορεί να μαγνητοσκοπηθούν οι δολοφονίες δελφινιών, οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν πολλαπλασιαστεί και κυκλοφορούν ανακρίνοντας κόσμο, έχοντας σκάφη στην θαλάσσια περιοχή που επιτηρούν, κ.ο.κ.

Επειδή αυτή η επιχείρηση εξελίσσεται σε μακράς διάρκειας, τα μέλη της Sea Shepherd ανανεώνονται ανά διαστήματα, με νέα μέλη να έρχονται και παλιότερα να φεύγουν. Όπως σημειώνει και στο τέλος της παρακάτω αναφοράς ένας από τους συντονιστές της επιχείρησης, σημαντικός είναι και ο «βομβαρδισμός» τηλεφωνημάτων και e-mail προς τις ιαπωνικές πρεσβείες και υπουργεία. Το κύριο mail είναι αυτό στον Τομέα Αλιείας της νομαρχίας της Wakayama, e0717001@pref.wakayama.lg.jp. Περισσότερα τηλέφωνα υπηρεσιών μπορείτε να δείτε εδώ.


Η δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου είναι ημέρα αργίας στην Ιαπωνία. Είναι η μέρα που οι νέοι άντρες και γυναίκες της πόλης που έχουν ενηλικιωθεί αυτόν το χρόνο, αναγνωρίζονται ως ενήλικες. Είναι γενικά μια χαρούμενη ημέρα, γεμάτη επιδείξεις. Οι δολοφόνοι δελφινιών του Taiji δεν αναγνωρίζουν την αργία και αντί αυτού πήγαν να βασανίσουν έναν λοβό από τα δελφίνια του Risso. Δύο από αυτά τα δελφίνια στάλθηκαν για φυλάκιση και τα εναπομείναντα εφτά τεμαχίστηκαν και φαγώθηκαν. Φαίνεται ότι τα δελφίνια risso, μαζί με τις φάλαινες πιλότους [pilot whale], είναι πολύ διάσημα μεταξύ αυτών που τρώνε δελφίνια εδώ.

Το αιματοκύλισμα δεν τελείωσε εκεί. Στις 10 του Γενάρη, την επόμενη μέρα, οι δολοφόνοι χτύπησαν ξανά. Αυτή την φορά πήραν τις ζωές 43-47 ριγωτών δελφινιών [striped dolphins]. Μας έχουν πει ότι το κρέας των ριγωτών δελφινιών είναι χαμηλότερης ποιότητας και μεγάλη ποσότητα αυτού σαπίζει στα ράφια των μαγαζιών.

Στις 15 Γενάρη ήταν η επόμενη φορά που χτύπησαν οι δολοφόνοι και ξανά τα ριγωτά δελφίνια. Ήταν ένας πολύ μεγάλος λοβός και όταν τα περισσότερα από τα μισά άρχισαν να τρέχουν, οι δολοφόνοι, οι οποίοι στην αρχή προσπάθησαν να τα επαναφέρουν, διαχώρισαν βίαια τις δύο ομάδες. Αυτή δεν ήταν μια πράξη γεννημένη από έλεος ή καλοσύνη, ήταν οικονομία. Η τιμή για το κρέας του ριγωτού δελφινιού απλά δεν δικαιολογεί την δολοφονία περισσότερων από 34 όντων που σκοτώθηκαν εκείνη την μέρα. Ήταν σπαρακτικό το να βλέπεις την ομάδα που δεν είχε σκοτωθεί να προσπαθεί επίμονα να έρθει για βοήθεια σε αυτούς που είχαν σκοτωθεί. Υπήρχαν νεαρά δελφίνια στην ομάδα με τους νεκρούς. Αναρωτιέμαι αν ήταν οι μητέρες τους που προσπαθούσαν τόσο πολύ να βοηθήσουν.

Ο καιρός είναι ευνοϊκός για τα δελφίνια από τότε. Είτε οι δολοφόνοι αποφάσισαν να μείνουν σπίτι είτε οι προσπάθειες τους ήταν μάταιες. Μας αρέσει αυτός ο καιρός και γιορτάζουμε κάθε μέρα που φυσάει ο άνεμος και πέφτει η βροχή.

Έχουμε γίνει πολύ σαφείς πως αν οι σκοτωμοί σταματήσουν, οι Cove Guardians [υπερασπιστές του όρμου] θα αποχωρήσουν από το Taiji. Τι θα μπορούσαν να κάνουν οι δολοφόνοι των δελφινιών αν σταματούσαν να σκοτώνουν δελφίνια; Λοιπόν, έχουν βάρκες και ξέρουν πως να τις χρησιμοποιούν. Ίσως θα μπορούσαν να γίνουν έντιμοι ψαράδες όπως οι φίλοι τους στην πόλη. Τους είδαμε να ψαρεύουν τόνο από τις βάρκες τους όταν ήταν έξω και κυνηγούσαν δελφίνια αυτή την εβδομάδα. Ξέρουμε ότι πιάνουνε ψάρια όταν δεν κυνηγάνε και σκοτώνουν δελφίνια. Αυτό μοιάζει σαν μια φυσική πορεία για αυτούς τους ψαράδες.

Το ψάρεμα ίσως να μην είναι τόσο επικερδές όσο το σκότωμα των δελφινιών. Δεν πρόκειται για την παράδοση και την τιμή για αυτούς. Θέλουν τους άλλους να πιστεύουν ότι ακολουθούν τις αρχαίες και σεβαστές παραδόσεις των προγόνων τους, αλλά η «παράδοση» του σκοτωμού των δελφινιών είναι μόνο 40 ετών. Οι δολοφόνοι των δελφινιών έχουν κάποιες από τις μεγαλύτερες βάρκες στο λιμάνι. Φαίνεται να έχουν και την επιλογή αγκυροβόλησης για τις βάρκες τους και ακόμα και καλύτερες θέσεις parking για τα αμάξια τους. Κομπάζουν για αυτά στην πόλη. Πρέπει να είναι δύσκολο το να σκεφτεί κανείς να γίνει πιο αξιοσέβαστος και ταπεινός σαν τους γείτονες του.

Ίσως κάποιοι από τους μεγαλύτερους άντρες θα θέλουν να αποσυρθούν και να αναλάβουν οι γιοί τους τις βάρκες τους. Οι ίδιοι γιοί που έχουν ενηλικιωθεί ακόμα πρέπει να κρύβονται πίσω από τις σκιές των πατεράδων τους. Οι γιοί μπορούν να ψαρεύουν και να χρησιμοποιούν τις βάρκες για να πηγαίνουν επί πληρωμή τους τουρίστες να βλέπουν τα δελφίνια στο άγριο περιβάλλον τους. Ξέρουν σίγουρα πως να βρίσκουν δελφίνια. Μεγάλος αριθμός ομάδων είναι έτοιμες για να βοηθήσουν αυτούς τους άντρες να βρουν μια άλλη δουλειά.

Οι άνθρωποι του Taiji (ή οι περισσότεροι πάντως) έχουν κουραστεί από την αρνητική φήμη που έχουν δώσει στην πόλη τους οι δολοφόνοι δελφινιών. Έχουν επίσης κουραστεί από όλους τους ξένους που πηγαινοέρχονται, κυρίως αυτούς από την Sea Shepherd. Έχουν κουραστεί από την εκτεταμένη παρουσία της αστυνομίας στην μικρή τους πόλη και έχουν κουραστεί να πληρώνουν τους φόρους για όλους αυτούς τους αστυνομικούς.

Υπάρχει μια λύση: σταματήστε να σκοτώνετε δελφίνια και η Sea Shepherd θα φύγει. Να ξεκινήσουν οι δολοφόνοι αξιότιμες δραστηριότητες, σαν αυτές των γειτόνων τους, και η Sea Shepherd θα φύγει. Μέχρι τότε, είμαστε εδώ για να μείνουμε.

Ο Ολλανδός Cove Guardian Erwin Vermeulen θα δικαστεί την επόμενη εβδομάδα. Συνελήφθη στις 16 Δεκεμβρίου 2011, για υποτιθέμενη επίθεση σε έναν υπάλληλο της βιομηχανίας ψυχαγωγίας με δελφίνια. Ο Erwin έχει παραμείνει έγκλειστος από την σύλληψη του και ακολουθεί το παράδειγμα του Γκάντι με το να μην ζητάει εγγύηση. Αφήστε την κυβέρνηση της Wakayama να πληρώνει για την διατροφή και το σπίτι του.

Είπαμε αντίο στον Cove Guardian Ethan Wolf στις 15 του μηνός και καλωσορίσαμε την ίδια μέρα τον Stephen Wiltshire. Οι επόμενες μέρες θα δείξουν μια σημαντική αύξηση των Cove Guardians στην Taiji και ο Φεβρουάριος θα είναι ένας πολύ γεμάτος μήνας για τις αρχές εδώ. Δουλεύουμε διαρκώς για τα σχέδια μας να μείνουμε έναν ολόκληρο χρόνο. Θα έχουμε παραπάνω πληροφορίες για αυτό το θέμα αργότερα αυτή την εποχή. Αν είμαστε εδώ όλη τη σεζόν, οι οικογένειες μπορούν να έρθουν στις καλοκαιρινές διακοπές τους (Βόρειο Ημισφαίριο) και να ενταχθούν στους Cove Guardians καθώς και οι σπουδαστές θα είναι σε καλύτερη θέση να ενταχθούν. Αναρωτιέμαι αν η αστυνομία είναι έτοιμη να περάσει το καλοκαίρι της στο Taiji.

Αν ενδιαφέρεστε να ενταχθείτε τον Μάρτιο, στην επόμενη σεζόν -η οποία ξεκινάει την 1η Σεπτεμβρίου, ή κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, γράψτε μου στο coveguardian@seashepherd.org. Συνεχίστε τα σημαντικά τηλεφωνήματα και τα e-mail που σφυρηλατούν τις ιαπωνικές πρεσβείες και προξενεία.

Scott West
Συντονιστής της εκστρατείας «Cove Guardian»

Κανένα σχόλιο