Αρχειοθήκη ιστολογίου

Εδώ και καιρό εταιρείες υλοτομίας έχουν εισβάλλει στο δάσος του Αμαζονίου με σκοπό να κόψουν και να μαζέψουν ξυλεία για να την επεξεργαστούν και να την πουλήσουν. Πέρα από το γεγονός ότι έχουν εισβάλλει παράνομα (και προφανώς οι τοπικές αρχές αλλά και οι κυβερνητικοί κάνουν τα στραβά μάτια), οι περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούνται αποτελούν το σπίτι μιας από τις τελευταίες εναπομείνασες νομαδικές φυλές τροφοσυλλεκτών-κυνηγών της Βραζιλίας, της φυλής Awá. Η φυλή αυτή δεν έχει έρθει σε επαφή με το δυτικό πολιτισμό, και κατοικεί στο δάσος, το οποίο της παρέχει όσα χρειάζεται για να ζήσει.


Μέλη της φυλής Awá περπατούν σε ένα δρόμο που «δημιουργήσανε»
ξεριζώνοντας δέντρα οι υλοτόμοι
Εκεί, λοιπόν, βρέθηκε στις αρχές του Ιανουαρίου το καμμένο πτώμα ενός κοριτσιού που ανήκε σ' αυτή την φυλή. Όπως δήλωσαν μέλη της φυλής Guajajara, τα οποία κατοικούν στην ίδια περιοχή και τα οποία βρήκαν το σώμα της μικρής, οι ξυλοκόποι βρήκαν ενώ δούλευαν το μικρό κορίτσι από την φυλή Awá, της επιτέθηκαν και την έκαψαν. «Ήταν καθαρή μοχθηρότητα», δήλωσε ο αρχηγός της φυλής. Ο Clovis Guajajara, μέλος της ίδιας φυλής, ανέφερε πως ενώ έβλεπε συχνά τους Awá στο δάσος καθώς κυνηγούσε, μετά την επίθεση φαίνεται πως έχουν εξαφανιστεί.

Το Τμήμα των Ινδιάνικων Υποθέσεων της βραζιλιάνικης κυβέρνησης, το FUNAI, ανακοίνωσε πως διεξάγει έρευνα για την υπόθεση. Γνωστοποιεί, επίσης, πως από το 2003 μέχρι το 2010 έχουν δολοφονηθεί 452 ιθαγενείς στην Βραζιλία, ενώ ο πραγματικός αριθμός τους μπορεί να είναι αρκετά μεγαλύτερος εξαιτίας του εκφοβισμού των απομονωμένων ινδιάνικων κοινοτήτων από εξωτερικές απειλές.



Τα στοιχεία μέχρι στιγμής δείχνουν πως οι υλοτόμοι έκοβαν 400 μέτρα μακρία από την κατασκήνωση της φυλής Awá, όπου βρέθηκαν και απομεινάρια φωτιάς και σχοινιά που χρησιμοποιούν τα μέλη της για να σκαρφαλώνουν σε δέντρα. Όμως τα περισσότερα είχαν καταστραφεί, καθώς πέρασε από εκεί ένα φορτηγό των υλοτόμων.



Η Survival International ασκεί ήδη πιέσεις προς την κυβέρνηση της Βραζιλίας έτσι ώστε να εκδιώξει όλες τις παράνομες εταιρείες υλοτομίας που αποψιλώνουν και καταστρέφουν το δάσος, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των μελών μιας από τις τελευταίες νομαδικές φυλές του κόσμου.

Κανένα σχόλιο