Σε μια περίοδο βαθιάς όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης, η ένταση της επίθεσης απέναντι στη φύση και την κοινωνία λαμβάνει χαρακτήρα χιονοστιβάδας επιχειρώντας να λεηλατήσει ολοκληρωτικά τις ανθρώπινες κοινωνίες και να καθυποτάξει κάθε γωνιά του φυσικού κόσμου προς όφελος της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας και της ανάγκης της για διαρκή αύξηση της παραγωγικότητας, παραγωγή νέων εμπορευμάτων και άνοιγμα νέων αγορών.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η υπόθεση της επιχειρούμενης εκτροπής του ποταμού Αχελώου και της κατασκευής των Υ/Η φραγμάτων της Μεσοχώρας και της Συκιάς παρά τη φαινομενική της στασιμότητα εξαιτίας της προσωρινής αναστολής των έργων από το Σ.τ.Ε., δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να δικαιολογεί την επανάπαυση και την ολιγωρία από τη μεριά όσων αντιστέκονται.  Το κράτος, οι κατασκευαστικές εταιρείες και η πολιτική και οικονομική εξουσία που διαφεντεύει την Θεσσαλία, καμία στιγμή δεν παραιτήθηκαν από τον στόχο της ολοκλήρωσης και λειτουργίας του μεγαλύτερου κατασκευαστικού έργου στην Ελλάδα, παρά την ανορθολογικότητα του, τις καταστρεπτικές συνέπειες που επιφέρει στο φυσικό περιβάλλον και την κοινωνία καθώς και το πλήθος των κοινωνικών αντιδράσεων που έχουν εκδηλωθεί, και επίσης παρά τις ακυρωτικές αποφάσεις του έργου στο παρελθόν από το Σ.τ.Ε.  Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια επιχειρείται άλλωστε και ο διαχωρισμός του έργου, ούτως ώστε ακόμα και στην περίπτωση που η υπόθεση της εκτροπής δεν έχει αίσιο τέλος για το κεφάλαιο, το έργο να λειτουργήσει αυτοτελώς ως υδροηλεκτρικό γεγονός που θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες για τον ποταμό καθώς θα ανακόψει τη ροή του ποταμού δημιουργώντας μια τεράστια τεχνητή λίμνη που θα πνίξει το μεγαλύτερο μέρρος της Χαράδρας του Αχελώου στα βουνά της Νότιας Πίνδου και θα σημάνει τον αφανισμό των χωριών Μεσοχώρα και Αρματωλικό.
Σε κάθε περίπτωση οι προθέσεις του κράτους και των κατασκευαστικών εταιριών είναι ξεκάθαρες και δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών. Πέρα από τον Αχελώο, αυτή τη στιγμή σχεδιάζεται μια γιγαντιαία επιχείρηση εκποίησης δημόσιων φυσικών πόρων και εκτάσεων στο ιδιωτικό κεφάλαιο, που πραγματοποιείται από το ελληνικό κράτος υπό την κηδεμονία της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε πως έχουν αναγγελθεί ήδη μια σειρά καταστροφικών για τη φύση και τις τοπικές κοινωνίες σχεδιασμών σε πλήθος σημείων της χώρας, όπως είναι τα μεταλλεία χρυσού στην Χαλκιδική και την Ροδόπη, η εγκατάσταση αιολικών βιομηχανικών ζωνών σε όλα τα ορεινά συγκροτήματα, το γιγαντιαίο πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» φωτοβολταϊκών βιομηχανικών ζωνών, η άντληση πετρελαίου από τον πυθμένα του Ιόνιου και του Κρητικού πελάγους κ.α.
Η φετινή Αυτόνομη Συνάντηση Αγώνα στον Αχελώο πραγματοποιήθηκε αρχικά κάτω από ένα τριήμερο βροχών και καταιγίδων αλλά συνεχίστηκε απτόητη.
Την Παρασκευή 10 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε προβολή βίντεο στην κεντρική πλατεία της Μεσοχώρας για το νερό, τον αγώνα ενάντια στα φράγματα του Αχελώου και τον αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση μεταλλείων χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική με τη συμμετοχή αρκετού κόσμου, παρά την κακοκαιρία. Ήδη, από την Πέμπτη 10 του μήνα, η συνέλευση της ΑΣΑ στην όχθη του ποταμού είχε αποφασίσει τη σύνταξη κειμένου αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής που εκείνες τις μέρες είχαν βιώσει στην πράξη την βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας εξαιτίας των κινητοποιήσεων τους ενάντια στα σχέδια εγκατάστασης μεταλλείων χρυσού στην περιοχή τους από την εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός” που ανήκει στην καναδική πολυεθνική Eldorado Gold και τον όμιλο Μπόμπολα. Το κείμενο μοιραζόταν καθόλη τη διάρκεια της κινητοποίησης στη Μεσοχώρα ενώ εστάλη και στους ίδιους του αγωνιζόμενους κατοίκους της ΒΑ Χαλκιδικής.
Την Κυριακή 12 του μήνα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία στο φράγμα της Μεσοχώρας με τη συμμετοχή 90-100 ατόμων. Είχε προηγηθεί παρέμβαση με μικροφωνική στην είσοδο του χωριού. Αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσία με διακριτό μπλοκ και πανό του συλλόγου κατακλυζομένων της Μεσοχώρας με τη συμμετοχή αρκετών ντόπιων. Επίσης, υπήρχε από την Αυτόνομη Συνάντηση και πανό αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενου κατοίκους της ΒΑ Χαλκιδικής.
Τη Δευτέρα 13 Αυγούστου ομάδα συντρόφων και συντροφισσών πραγματοποίησε ανάβαση του ποταμού Αχελώου και περιήγηση στην χαράδρα του άνω ρου του που απειλείται με καταστροφή, ενώ μετά την ολοκλήρωση της Συνάντησης και ύστερα από τη βελτίωση του καιρού μια ομάδα συντρόφων ανέβηκε στο όρος Λάκμος, απ΄ όπου πηγάζει ο Αχελώος, μέχρι τη Βερλίγκα στα 2000 μέτρα.
Και φέτος, καμιά από τις υπόλοιπες συνιστώσες του ευρύτερου αγώνα ενάντια την εκτροπή και τα φράγματα του Αχελώου, ενάντια στην καταστροφή και τη λεηλασία της φύσης δε βρέθηκε στις όχθες του ποταμού αγωνιζόμενη για να υπερασπίσει την ύπαρξη του από τις αδηφάγες ορέξεις του κράτους και της ΔΕΗ.Ακόμα και η ίδια η τοπική κοινότητα δεν είχε φροντίσει να αναρτηθούν πανό ενάντια στην εκτροπή και τα φράγματα του ποταμού και τον αφανισμό της Μεσοχώρας, επιδεικνύοντας μια επικίνδυνη αδράνεια και ολιγωρία γύρω από το ζήτημα που θα μπορούσε να έχει καταστρεπτικές συνέπειες για τον ίδιο τον αγώνα, την εξέλιξη και την έκβαση του, ειδικά τη στιγμή που η απόφαση για τη λειτουργία του φράγματος θα έχει ήδη ληφθεί και η Μεσοχώρα σταδιακά θα βυθίζεται. Από την πλευρά μας, βρεθήκαμε και φέτος στις όχθες του Αχελώου στη Μεσοχώρα επιδιώκοντας με την παρουσία μας στο ίδιο το σημείο των φραγμάτων και της επιχειρούμενης εκτροπής του ποταμού αλλά και συνολικά, μέσα από την ανάδειξη του ζητήματος κατά τόπους με πολύμορφες εκδηλώσεις και δράσεις, την όξυνση, τη ριζοσπαστικοποίση και εν τέλει την αναζωπύρωση του ίδιου του αγώνα.
 
Σε τελική ανάλυση, ο αγώνας ενάντια στα φράγματα και την εκτροπή του Αχελώου δεν αρχίζει και δεν τελειώνει εδώ. Συνεχίζεται διαρκώς σε κάθε γωνιά της χώρας όπου υπάρχουν άνθρωποι που αντιστέκονται στην επέλαση του κράτους και των κατασκευαστικών εταιριών πάνω στη φύση και την κοινωνία. Συμπλέκεται με μια σειρά από άλλους αγώνες ενάντια στην καταστροφή και τη λεηλασία της φύσης από τη ΒΑ Χαλκιδική μέχρι το Τυμπάκι της Κρήτης και από την Πάρνηθα και τον Αμβρακικό, μέχρι τη Λευκίμμη και την Κερατέα. Αποτελεί κομμάτι του συνολικότερου αγώνα προάσπισης του φυσικού κόσμου και της κοινωνίας από τη βάρβαρη επίθεση που δέχονται από τον καπιταλισμό και το κράτος,του αγώνα για τη γη και την ελευθερία…
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ
Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΑΧΕΛΩΟΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ!
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ Β.Α. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΙ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ 
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Κανένα σχόλιο