Αρχειοθήκη ιστολογίου


Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του Greenwave Festival, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη από αύριο Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 16. Από τη μια πλευρά είναι αρκετά ενδιαφέρον, καθώς τέτοιες εκδηλώσεις σπανίζουν εδώ, και τα προς συζήτηση βιβλία είναι κι αυτά άξια προσοχής, με αξιόλογους εισηγητές σαν τον Σ. Καραγεωργάκη. Από την άλλη πλευρά, όμως, οφείλουμε να λάβουμε υπ' όψιν ποιοι συμμετέχουν στη διοργάνωση του συγκεκριμένου φεστιβάλ και κατ' επέκταση σε τι πλαίσιο γίνεται η εκδήλωση και το άνοιγμα του ζητήματος.

Γιατί, για παράδειγμα, η στάση της Greenpeace απέναντι στην εκμετάλλευση των ζώων είναι τουλάχιστον υποκριτική, με αισχρές καμπάνιες όπως «Εσύ πόσο τον έχεις;» και προτάσεις για επιλεκτική κατανάλωση ζώων. Ή η AIESEC, που δρα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και μαθαίνει στις νέες και τους νέους πώς να γίνουν πετυχημένοι διαχειριστές του συστήματος από διευθυντικές θέσεις. Ποια θα είναι η οπτική που θα προωθεί, αν όχι αυτή μέσα στα πλαίσια του συστήματος που είναι υπεύθυνο για την εκμετάλλευση και την καταπίεση;

Δεν είναι η εκδήλωση αυτή καθαυτή αρνητική, ίσα-ίσα που πιθανόν να αγγίξει κάποια άτομα και να οδηγήσει τη σκέψη τους ένα βήμα παραπέρα. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχει ο κίνδυνος αφομοίωσης και κατάληξης σε δράσεις και πράξεις που κάθε άλλο παρά στον αγώνα της ολικής απελευθέρωσης συντελούν. Ας μην ξεχνάμε επίσης το παράδειγμα του οικολογικού κινήματος από το '70 και μετά, πώς ξεκίνησε και πού κατέληξε. Δε θα 'θελε, νομίζω, κανείς να γίνει το ίδιο και για ένα (εν δυνάμει) κίνημα για τα δικαιώματα και την απελευθέρωση των ζώων.


Κανένα σχόλιο