Αρχειοθήκη ιστολογίου


Οι βασικές πληροφορίες γύρω από την υπόθεση προέρχονται από τον ιστότοπο του Denver Anarchist Black Cross και την ιστοσελίδα Oregonlive. Δυστυχώς δεν έχει υπάρξει απ' όσο γνωρίζουμε άλλη πληροφόρηση για την παράδοση και τα νομικά της υπόθεσης πέρα από τις καναδικές αρχές, γι' αυτό και αναφέρονται συχνά ως πηγή, με ότι αυτό συνεπάγεται.


Μία από τους τρεις εναπομείναντες φυγόδικους για μια σειρά από μεγάλους εμπρησμούς κατά μήκος του δυτικού τμήματος των ΗΠΑ, οι οποίοι είχαν ταρβήξει την προσοχή σε εθνικό επίπεδο πάνω σε μια ομάδα ριζοσπαστών οικολόγων [environmental radicals], παραδόθηκε στις αρχές χτες, Πέμπτη 29/11, έπειτα από αρκετά χρόνια που κρυβόταν στον Καναδά. Η Rebecca Jeanette Rubin, ετών 39 και καναδέζα πολίτης, παραδόθηκε στα καναδικά σύνορα στην πόλη Blaine, στα όρια της πολιτείας Washington.

Σύμφωνα με τις αρχές, η Rubin ήταν μέλος ενός πυρήνα του Μετώπου Απελευθέρωσης της Γης [Earth Liberation Front ή ELF] και του Μετώπου Απελευθέρωσης των Ζώων [Animal Liberation Front ή ALF] που ήταν γνωστός ως «Η Οικογένεια» [The Family], με βάση την πόλη Eugene στο Oregon. Ήταν καταζητούμενη εδώ και δέκα χρόνια, ως διεθνής φυγάς στα πλαίσια της μεγαλύτερης έρευνας του FBI περί «οικοτρομοκρατίας» στην ιστορία των ΗΠΑ, του «Operation Backfire». 

Η Rubin πρόκειται να εμφανιστεί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Seattle την Πέμπτη, και έπειτα θα σταλεί στη Eugene για να δικαστεί. Καταζητούνταν για συνωμοσία και για κατηγορίες εμπρησμού που χρονολογούνται έως το 2006, καθώς θεωρείται ότι βοήθησε στην πρόκληση φωτιάς στο χειμερινό θέρετρο σκι Vail στο Colorado και σε ομοσπονδιακές εγκαταστάσεις εγκλεισμού άγριων αλόγων στο ανατολικό Oregon και στη Βόρεια California, και ότι προσπάθησε να βάλει φωτιά σε ένα γραφείο υλοτομίας στο Medford του Oregon.

Δεν κατηγορείται συγκεκριμένα για τρομοκρατία, αλλά οι κατηγορίες της λένε πως αυτή και τα άλλα μέλη της «Οικογένειας» προσπάθησαν να επηρεάσουν επιχειρήσεις και την κυβέρνηση και πως προσπάθησαν να δράσουν με στόχο αντίποινα απέναντι στην κυβέρνηση. Οι εισαγγελείς είχαν πετύχει στο παρελθόν να προσθέσουν κατηγορίες για τρομοκρατία σε κάποιους από τους υπόλοιπους κατηγορούμενους της υπόθεσης.

Δέκα άλλα άτομα ομολόγησαν το 2007 ως ένοχοι για συνωμοσία και εμπρησμούς και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση τριών έως δεκατριών χρόνων, ενώ δύο άλλα παραμένουν ασύλληπτα. Εκείνη την περίοδο, το FBI θεωρούσε το ELF και το ALF ως τις νούμερο ένα εγχώριες τρομοκρατικές απειλές στη χώρα.


Σχετικά με το ιστορικό της υπόθεσης και επιπλέον πληροφορίες

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι ο ELF πυρήνας ήταν υπεύθυνος για 20 εμπρησμούς στις δυτικές ΗΠΑ από το 1996 έως το 2001, που προκάλεσαν 40 εκατομμύρια δολάρια ζημιά. Η πιο γνωστή υπόθεση ήταν η φωτιά του 1998 που κατέστρεψε ένα εστιατόριο και άλλες εγκαταστάσεις στο θέρετρο σκι Vail στο Colorado. Ανάμεσα στους στόχους ήταν και μια εγκατάσταση έρευνας σε φυτά στο πανεπιστήμιο της Washington και διάφορες επιχειρήσεις και άλλα κτήρια στο Oregon - ένα σφαγείο αλόγων, σταθμοί δασοφυλάκων της Δασικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, ένας πύργος μετάδοσης ισχύος, μια φάρμα καλλιέργειας δέντρων και μια αντιπροσωπεία SUV.

Η ομάδα διαλύθηκε το 2001, αλλά μέσα στα πλαίσια της επιχείρησης «Operation Backfire», βρέθηκε ένας πληροφοριοδότης και αποκάλυψε τον πυρήνα το 2005. Μέχρι τότε ο αρχηγός της ομάδας, William C. Rodgers, διατηρούσε ένα βιβλιοπωλείο στο Prescott της Arizona. Μετά τη σύλληψή του, ο Rodgers αυτοκτόνησε στη φυλακή.

Ο εν λόγω πληροφοριοδότης ήταν ο Jacob Ferguson, ένας ντόπιος περιβαλλοντικός ακτιβιστής που είχε κάποτε μια πεντάλφα στο μέτωπό του και σπούδαζε μηχανικός diesel σε ένα κοινοτικό κολλέγιο. Οι εισαγγελείς είπαν ότι συμφώνησε να πάρει μαζί του ένα μαγνητόφωνο σε συναντήσεις της «Οικογένειας» που γίνονταν κατά μήκκος της χώρας ώστε να σπάσει τον κώδικα σιωπής τους. Αν και αρχικά καταδικάστηκε σε επιτήρηση, στάλθηκε στη φυλακή έπειτα από σύλληψή του για πώληση ηρωίνης.

Σε ένα paper του 2009 πάνω στην τρομοκρατία που σχετίζεται με το περιβάλλον [environmental terrorism], οι κοινωνιολόγοι Brent L. Smith του πανεπιστημίου του Arkansas και η Kelly R. Damphousse του πανεπιστημίου της Oklahoma έγραψαν ότι τα μέλη της «Οικογένειας» προέρχονταν κυρίως από τη μεσαία τάξη, ενώ κάποιοι, όπως ο Ferguson, είχαν ποινικό μητρώο. Η ομάδα συγκροτήθηκε από την κοινότητα περιβαλλοντικών ακτιβιστών και αναρχικών της πόλης Eugene. Παρόλο που είκοσι άτομα ήταν μέλη της «Οικογένειας», μόνο γύρω στα οχτώ έλαβαν μέρος στις επιθέσεις.

Στο κατηγορητήριο της Rubin αναφέρεται πως η ομάδα είχε σκοπούς αντιποίνων απέναντι στην κυβέρνηση, σε επιχειρήσεις και σε άλλους, και ότι προσπάθησε να αλλάξει την συμπεριφορά της κυβέρνησης και του κοινού χρησιμοποιώντας βία, εκφοβισμό και μαζική καταστροφή.

Στον εμπρησμό του Vail, η ομάδα εξέδωσε μια ανακοίνωση λέγοντας ότι τα κτήρια κάηκαν ως τιμωρία για την απόφαση της Δασικής Υπηρεσίας να επιτρέψει στο θέρετρο να επεκταθεί μέσα σε σημαντική περιοχή όπου έμεναν οι καναδικοί λύγκες, ένα απειλούμενο με εξαφάνιση είδος.

Ωστόσο, κατά την καταδίκη τους, μέλη της «Οικογένειας» εξέφρασαν λύπη και απογοήτευση καθώς παρά όλους τους κόπους τους, δεν κατάφεραν πρακτικά τίποτα. Παρόλο που το σφαγείο αλόγων στο Redmond δεν ξαναχτίστηκε ποτέ, τα κτήρια στο θέρετρο Vail και οι σταθμοί δασοφυλάκων στο Oregon ανακατασκευάστηκαν, οι επιχειρήσεις υλοτομίας έμειναν ενεργές, η έρευνα γενετικής μηχανικής συνεχίστηκε, και τα άγρια άλογα φυλακίζονταν ακόμα και απομακρύνονταν από τα ομοσπονδιακά εδάφη.

Οι δύο φυγάδες που δεν έχουν βρεθεί ακόμα είναι ο Joseph Mahmoud Dibee και η Josephine Sunshine Overaker, πρώην κοπέλα του Ferguson. Ο επίκουρος περιφερειακός εισαγγελέας δήλωσε ότι ο Dibee ενδεχομένως να είναι στη Συρία, όπου βρίσκεται έχει συγγενείς, και η Overaker στην Ευρώπη.

Κανένα σχόλιο